Moravië

Moravië is een afwisselend uitgestrekt bosrijk gebied gelegen 50 km ten oosten van Praag. Deze streek beschikt over lieflijke dorpen, historische steden, indrukwekkende kloosters, kastelen en paleizen. De heuvels en bossen van Zuid-Moravië lijken op die van Bohemen, maar met name het zuidelijke deel is platter en weidser. De vele wijngaarden in het zuiden wijzen op een lange traditie van wijnmaken. In het noorden zijn de prachtige bergketens Jeseníky en Beskydy. Moravië is tevens rijk aan een vele grotten. De grotten van de Moravische Karst zijn een doolhof van ondergrondse koepels, gangen en kloven. Hier stroomt tevens de langste ondergrondse rivier van Tsjechië waar je met een bootje de grot kan bezoeken.

 Jeseniky nature

Natuur
In het noorden van Moravië zijn twee gebergtes te vinden: Jeseníky en Beskydy. Het Jeseniken gebergte is gelegen ten oosten van het Adelaarsgebergte en ligt tegen de Poolse grens. Het is een gebergte met rondvormige heuvelruggen, diep ingesneden dalen, snelle bergstroompjes en talrijke rotsen. De hoogste berg van het Jesenikengebergte en van heel Moravië is Praded (1492 m). Onder Praded bevindt zich ook de bron van rivier Opava. Het Beskyden gebergte ligt aan de grens met Polen en Slowakije. Dit gebied kenmerkt zich door diepe dalen, uitgestrekte bossen, die afgewisseld worden met bergweiden en karakteristieke bergnederzettingen. Ten noorden van Brno bevindt zich de bekende Moravische Karst, een schitterend natuurgebied met 400 grotere en kleinere grotten. Het grillige, kalkstenen gebied van zo'n 100 km2 kent steile wanden, diepe afgronden, kloven, talrijke druipsteenformaties en ondergrondse riviertjes en meren.

Historie & Cultuur
In heel Moravië zijn lieflijke dorpjes, historische steden en talrijke kloosters, kastelen en paleizen te vinden. Uitstapjes kunt u maken naar de historische stad Brno, de betoverende stad Kromeriz of het mooie unieke miniatuurstadje Telc. In Telc ziet u alle bouwstijlen en het heeft een schilderachtige plein. De kastelen Mikulov, Valtice, Vranov en Lednice zijn zeker een bezoek waard en in deze omgeving kunt u de vele wijngaarden bewonderen. Het barokke cisterciënzerklooster van Velehrad is één van de belangrijkste bedevaartsoorden van Tsjechië. Andere toeristische attracties zijn de middeleeuwse goudmijnen en kuuroorden zoals Jesenik, Karlova Studanka en Velke Losiny. Liefhebbers van het “Wilde Western” kunnen naar het western-stadje in Boskovice. Hier kunt u eveneens wandelen door een voormalig Joodse wijk met synagogen en kerkhoven.

Sport
De regio biedt goede jaag en vismogelijkheden en ook andere sportactiviteiten zijn hier perfect mogelijk. Bekend zijn de tenniscentra in Prostějov en Přerov, de vele fitnesscentra, de midgetgolfbanen, maneges en een nieuwe 18 holes golfbaan vlakbij Olomouc. De watersportliefhebbers kunnen terecht bij de stuwmeren Vranovská Přehrada en Novomlýnské Nádrže of in het recreatiecomplex in Jedovnice. Ook kan er deelgenomen worden aan een boottocht op het stuwmeer van Brno

Wandelen & Fietsen
In Midden–Moravië hebben de fietsliefhebbers alle ruimte want er is 1400 km aan gemarkeerde fietspaden en wandelroutes geschikt voor alle leeftijden. De bergliefhebbers genieten van de beboste glooiende heuvels en in deze streek kruisen de twee hoofd fietspaden “het Moravische pad” en het “Barnsteenpad” elkaar. Deze fietspaden maken beiden deel uit van het Euro Velo project. In Zuid-Moravië bevindt zich de Moravische Karst. Dit is een schitterende heuvelachtige, dichtbeboste streek ten noorden van Brno. Beroemd zijn de indrukwekkende druipsteengrotten, gangenstelsels en ondergrondse meren. Verschillende van deze complexen zijn opengesteld voor publiek en zijn de moeite van het bezoeken zeker waard. Dit gebied is uitermate geschikt voor wandelingen.

sticky video