Reisinformatie

Tsjechië heeft een landklimaat dus een duidelijk continentaal karakter; typerend zijn de warmere zomers. Er valt minder neerslag dan in Nederland. Tsjechië is twee maal zo groot als Nederland. De oppervlakte van het land is 78.864 km². Tsjechië telt ongeveer 10 miljoen inwoners.

Tsjechië heeft een netwerk van wegen en snelwegen van goede kwaliteit met een zichtbare markering. De verkeersvoorschriften in Tsjechië vertonen geen belangrijke verschillen ten opzichte van verkeersvoorschriften in andere Europese landen. Het is verplicht een autogordel op de voorbank te gebruiken en de lichten altijd aan te doen. In Tsjechië geldt een volledig alcoholverbod voor verkeersdeelnemers. Bij de benzinestations kunt u alle soorten loodvrije benzine, gas en diesel verkrijgen.

  • binnen de bebouwde kom 50 km per uur
  • buiten de bebouwde kom 90 km per uur
  • op de snelwegen 130 km per uur
  • kentekenbewijs
  • een geldig rijbewijs
  • een goede autoverzekering (groene kaart) die minimaal geldig is voor de periode van uw verblijf in Tsjechië.
  • een tolvignet (zie toelichting)

Een tolvignet behoeft u alleen aan te schaffen indien u gebruik maakt van de snelweg. Deze is te koop bij de Tsjechische grens en benzinestations. Een vignet voor 7 dagen kost 200,-- CZK (ca. € 7,20). Een vignet voor 3 maanden kost 300 CZK (circa € 12,--) De controle door de Tsjechische politie is streng. Vergeet niet een evt. oud tolvignet te verwijderen en het kenteken op het vignet te vermelden.

Autosnelwegen en hoofdwegen zijn goed in Tsjechië. De belangrijkste autosnelweg loopt van de Duits-Tsjechische grens bij Waidhaus via Praag en Brno naar Bratislava. Hierdoor rijdt u vanaf Arnhem in 7 uur naar Praag. Files komen in Tsjechië zelden voor. Wel kan het op de rondweg van Praag in het weekeinde soms erg druk zijn.

Sinds 1 mei 2004 is Tsjechië lid van de Europese Unie. Hierdoor is het voor Nederlanders mogelijk te reizen met een identiteitskaart naar Tsjechië. Een paspoort is niet langer noodzakelijk. Deelnemers die de Nederlandse nationaliteit niet bezitten moeten zich voor informatie betreffende benodigde grensdocumenten wenden tot de ambassade van hun land. Tsjecho Reizen aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele gevolgen voortvloeiend uit ontbrekende of ongeldige grensdocumenten. Uitvoerige informatie kunt u krijgen bij de ambassade van de Tsjechische Republiek in Den Haag tel.nr. is: 070-3130031.

De officiële taal is het Tsjechisch. De oudere generatie spreekt aardig Duits, de jongeren spreken Engels, Duits of andere talen

01.01. Nieuwjaarsdag
08. en 09.04. Pasen
01.05. Dag van de Arbeid
08.05. Bevrijdingsdag
05.07. Dag van de Slavische apostelen
06.07. Jan Hus
28.09. Feestdag sv. Vaclav
28.10. Nationale Feestdag / Onafhankelijkheidsdag
17.11. Dag van de vrijheid en democratie
24., 25. en 26.12. Kerstmis

Op officiële feestdagen kan het extra druk zijn en zijn de meeste winkels gesloten.

Geld wisselen kunt u bij de grens, bij banken en wisselkantoren in het land. Invoer van Tsjechisch geld is toegestaan. Pinautomaten vindt u in alle grotere plaatsen c.q. steden. Eurocheques en creditkaarten worden op dit moment bijna overal geaccepteerd. De gemiddelde koers is: 100,-- CZK = € 2,70.

Het netnummer van Tsjechië is 00420. Het abonnee nummer dient u te kiezen zonder de eerste nul. Belt u vanuit Tsjechië naar Nederland dan dient u het netnummer 0031 te kiezen en het abonnee nummer wederom zonder de eerste 0. U kunt het voordeligst telefoneren vanuit het postkantoor of de openbare telefooncel.

Alarm Centrale 112
Politie 158
Ambulance 155
Brandweer 150

Nederlandse Ambassade
Gotthartska 6/27
160 00 PRAHA 6
tel.: 00420 – 233 015 200
fax: 00420 – 233 015 254
web: www.netherlandsembassy.cz
e-mail: nlgovpra@ti.cz

Tsjechische Ambassade
Paleisstraat 4
2514 JA DEN HAAG
tel.: 070 – 3130031
fax: 070 – 3563349
web : www.mzv.cz/hague
e-mail: hague@embassy.mzv.cz

Gatwickstraat 11
1043 GL Amsterdam
web: www.czechtourism.com

Postkantoren: 08.00–18.00 uur
Banken: 08.00–16.00 uur
Winkels: 08.00–18.00 uur
(‘s zaterdags 08.00–12.00 uur)
Grotere supermarkten zijn vaak dagelijks geopend tot 20.00 of 22.00 uur.

Laat bij familieleden, vrienden of buren het adres en telefoonnummer van uw vakantieverblijf achter, zodat men u altijd weet te vinden indien dit nodig mocht zijn. Laat tevens het telefoonnummer achter van Tsjecho Reizen, wij weten precies waar u bent.

In vrijwel ieder restaurant staan schnitzel en biefstuk op het menu. Ook zult u overal goulash tegenkomen. Als bijgerecht kunt u altijd knedliky (aardappel/meel knoedels), patat frites of gekookte aardappels verkrijgen. Iedere streek heeft zijn specialiteiten. Gebakken kaas is een veelvoorkomend en smakelijk gerecht en in de visrijke gebieden zijn forel en karper volop verkrijgbaar. In de bergen treft u in de menukaart diverse wildgerechten in de menukaart aan. Verse groenten zijn schaars echter een gemengde salade kunt u overal bestellen.

Voor een pilsje (halve liter) betaalt u ongeveer € 1 . Ook voor de prijs van het eten hoeft u geen moeite te doen en zelf te gaan koken. Voor € 7 geniet u al een drie gangen menu. Het is in Tsjechië wel gebruikelijk fooi te geven. Wij adviseren een percentage van 10% te handhaven.

Bij een verblijf in hotel en pension zijn handdoeken aanwezig. Het kan voorkomen dat de wisseling van handdoeken niet iedere dag plaatsvindt. Wij adviseren u daarom enkele handdoeken zelf mee te nemen. Restaurant- of gezamenlijke ruimtes zijn niet 24 uur per dag geopend. U kunt bij de receptie of eigenaar informatie verkrijgen over de exacte openingstijden.

Logies - Verzorging van alleen logies.
Logies en ontbijt - De verzorging begint met het ontbijt op de tweede dag in uw hotel en eindigt met het ontbijt op de vertrekdag.
Halfpension - U geniet ontbijt en diner. Deze begint met het diner op de aankomstdag en eindigt met het ontbijt op de vertrekdag. Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van een keuzemenu.

Bij veel accommodaties kunt u gebruik maken van bepaalde faciliteiten zoals b.v. een zwembad, sauna, stoombad, fitnessruimte e.d. Dit wil echter niet zeggen dat deze faciliteiten 24 uur per dag geopend zijn en gratis beschikbaar zijn. Informeer altijd ter plaatse naar de mogelijkheden en openingstijden. Bovendien is het doorgaan ervan afhankelijk van belangstelling.

sticky video