Oost-Bohemen

Deze populaire regio gelegen ten oosten van het Reuzengebergte kenmerkt zich door haar bijzondere natuurparken. Het landschap is dan ook één van de grootste attracties van Oost-Bohemen. Van uitgestrekte vlaktes, heuvelachtige landschappen en tot bergachtige gebieden. De rotsformaties in Ceský Raj en Adrspach behoren tot de mooiste van Centraal-Europa. De hoofdstad van Oost-Bohemen is Hadrec Králove en ligt in het midden van de streek. De renaissancestad Litomysl is een must voor iedereen.

 

Natuur
De natuur in Oost-Bohemen kent een grote diversiteit. De gebergtes Orlicke Hory (Adelaarsgebergte) en Kralický Sněžník trekken veel bergsport- en wandelliefhebbers aan. De hoogste top is de Velka Destna met 1115 m. De rivier Orlice stroomt door het gebergte samen met nog vele andere beekjes. U vindt er loof- en dennenbossen, kabbelende riviertjes en groene weiden.

In Oost-Bohemen is eveneens de streek Polabi zeer geliefd. U bevindt zich in de overwegend vlakke omgeving van de rivier Elbe en geniet van een aangenaam warm klimaat. Er is veel gelegenheid om te gaan zwemmen, watersporten, wandelen of te fietsen. De rotsen van Adrspach en Teplice zijn unieke natuurreservaten die een goede verbinding met het Reuzengebergte maken.

Vranov is een stuwmeer gelegen ongeveer 15 km ten noordoosten van Znojmo in het diepe en smalle dal van de rivier de Dyje. Het meer strekt zich uit in een schitterend heuvellandschap met talloze baaien waar men veel aan sportvissen doet. Het meer is zeer geschikt voor allerlei soorten watersport als zeilen, roeien en windsurfen en er is een regelmatige bootdienst. Boven het stuwmeer is de ruïne van de burcht Cornstejn gelegen. Onder het meer bevindt zich het recreatiecentrum Vranov nad Dyji.

Historie & Cultuur
Liefhebbers van lokale folklore, tradities en handwerk kunnen in deze streek hun hart ophalen. Oost-Bohemen is de trotse bezitter van veel kastelen, kloosters, historische steden en indrukwekkende monumenten. Diverse bouwstijlen van allerlei periodes typeren deze streek. Een zeer romantisch kasteel vindt u in Hrádek u Nechanic. Ook het vermelden waard is de oorspronkelijk Koninklijke burcht Kunětická Hora ofwel Ratibořice. Een onuitwisbare indruk maakt de burcht van Svojanov uit de tweede helft van de 13e eeuw opgetrokken uit de toenmalige grens tussen het Koninkrijk Bohemen en het markgraafschap Moravië. Een aantrekkelijk rococomonument is het kasteel in Nové Hrady, dat soms als klein Tsjechisch Schönbrunn wordt aangeduid.

De liefhebbers van de geschiedenis en kenners van kunst worden aangetrokken door twee juwelen van de Tsjechische renaissance architectuur namelijk stedelijke monument reservaten en de kastelen in Pardubice en Litomyšl. Slot Litomyšl staat sinds 1996 ingeschreven op de lijst van beschermde monumenten van UNESCO. Dit reusachtige witte kasteel wordt omgeven door twee binnenplaatsen en heeft een schitterende ridderzaal. Pernstejn is één van best bewaarde gotisch-renaissance burchten in Europa. Het is een robuust kasteel met prachtige plafonds en muurdecoraties. Het Benedictijns klooster in Broumov mag zich één van de mooiste kloosters van Tsjechië noemen.

De hoofdstad van Oost-Bohemen is Hradec Kralové en is befaamd om haar architectuur. Pardubice is een belangrijke handelsstad en heeft een aantal bezienswaardige gebouwen, zoals de Sint Bartholomeuskerk. Voor een dagje naar de dierentuin is de dierentuin van Hodonin zeer geschikt. Bijzonder is het paviljoen van exotische vogels, het paviljoen van mensapen en exotaria.

Sport
Door de vele natuurparken is Oost-Bohemen een ideale plek om te wandelen en fietsen. De goed gemarkeerde wandel- en fietsroutes laten u uitvoerig het gebied zien. Het Adelaarsgebergte heeft twee grote meren waar u uitstekend kunt watersporten. De meren Rozkos en Pastviny lenen zich uitstekend om te zeilen, zwemmen, kanoën en roeien. Het landklimaat zorgt ervoor dat de temperatuur van mei tot oktober zeer aangenaam is.

 

sticky video