Natuur

Boheemse Woud (Sumava)
Ligt in het zuidwesten van Tsjechië, 950 km van Utrecht en heeft een lengte van meer dan 200 km. Het grootste oerwoud van het land “Boubin” is zeer indrukwekkend. Het natuurbeschermde zuid bohemengebied “Sumava” is zeer gevarieerd en bestaat afwisselend uit een ruig landschap met bossen, velden, rivieren, meertjes, heuvels en bergen. De rivier Moldau ontspringt hier en verbreedt zich tot het prachtig gelegen Lipno meer.

Tsjechisch Canada
Ten oosten van Ceske Budejovice ligt Jindrichuv Hradec. De staatsburcht en het kasteel vormen in deze plaats het derde grootste kastelencomplex in Tsjechië. Jindrichuv Hradec ligt in een prachtig natuurgebied ook wel Tsjechisch Canada genoemd. Het is aan te bevelen een reis te maken met de smalspoortrein. In de zomer vertrekken er ook stoomtreinen. Het Jindrich dal is het meest schilderachtige deel van Hamersky Beek tussen de dorpen Blazejov en Jindris. Een leuk gezin uitstapje naar het grote aqua park van Jindrichuv Hradec raden wij aan.

Orlik meer
Dit stuwmeer ligt in een diep dal in Zuid-Bohemen met steile en beboste hellingen die plaatselijk ook rotsachtig zijn. Het meer achter de stuwdam is omgeven door het schilderachtige en rustige landschap van het centrale Povltaví. Er zijn verschillende watersportmogelijkheden zoals zwemmen, windsurfen, zeilen, roeien (de stuwdam is uitgerust met een hijsinstallatie voor boten) en sportvissen.


Lipno meer
Het Lipno meer heeft een lengte van circa 45 km en is op sommige plaatsen wel 16 km breed. U kunt u hier bij uitstek zonnen op diverse strandjes, zeilen, vissen, waterfietsen en bootje varen. In Lipno nad Vltavou is een rodelbaan, overdekt aquapark, stoeltjeslift en leuke boulevard met winkeltjes en restaurantjes te vinden. Karten kunt u in Frymburk. Wit u het water op per kano of raft? dan kunt u in het gezellige plaatsje Vyssi Brod instappen en één van de populaire kano- of raft tochten maken naar o.a. Rozmberk nad Vltavou of Cesky Krumlov. De trajecten zijn geschikt voor gezinnen en fanatiekelingen. De rivier baant zijn weg door prachtige natuur en historische stadjes.

Historie & Cultuur

Algemeen
Zuid Bohemen is een ware kastelen en burchten streek.

Burchten & Kastelen
Hluboka is onlangs geheel gerenoveerd en is het meest bezochte kasteel. Het staat op een prachtige plek en is gebouwd in de Tudor stijl. Het heeft veel weg van Windsor Castle in Engeland.
Hluboka is een levendige en gezellige plaats met dierentuin en openluchtzwembad. Rondom de meeste romantische Boheemse kastelen is een park aangelegd.

Kasteel Orlik is hoog op een rots gebouwd en gelegen aan de rivier de Moldau. Sinds de bouw van het stuwmeer Orlik ligt het kasteel bijna in het water, wat ook zijn charme heeft.

Cervena Lhota is één van de meest romantische kastelen van Bohemen en is tevens op een rots gesitueerd midden in een meer.
Kasteel Kratochvile maakt een vergelijkbare indruk, het is een slot waar een permanente expositie is van poppen en animatie films. Ook ruïnes en burchten worden vaak door toeristen bezocht met name de Burcht Rozmberk en de bekende ruïnes Divci Kamen, (10 km ten noorden van Cesky Krumlov), Dobronice (6 km ten noorden van Bechyne), Kozi hradek (5,5 km van Tabor), en Selmberk (17 km noordoostelijk van Tabor).

Kerken & Kloosters
Ook mag u het klooster van Vyssi Brod niet overslaan. Het klooster, opgericht in 1259 is zeker de moeite van het bezoeken waard. Het biedt u verschillende zalen, zoals de filosofische en theologische zaal. Daarnaast beschikt het over verschillende kapellen met een indrukwekkende hoeveelheid boeken.

Werelderfgoed

Cesky Krumlov
De parel wordt gevormd door Cesky Krumlov een door UNESCO beschermd middeleeuws stadje aan de Moldau (Vltava). Cesky Krumlov is na Praag de stad die het meest door toeristen bezocht wordt. De aandacht die deze stad krijgt is zeker verdiend. Het bijzondere aan deze stad is dat het, mede door de kromme straatjes, zijn eeuwenoude gezicht heeft weten te behouden. Het ronddraaiende theater, het jaarlijkse muziekfestival, het bekende slot met de mantelbrug, het wassenbeeldenmuseum, het gezellige marktplein en het martel– en poppenmuseum zijn een ware bezienswaardigheid. Ook is deze stad vele stijlvolle restaurants, cafés en winkels rijk.

De burcht, die al in 1240 werd gebouwd valt meteen op, het is het middelpunt van de stad en torent boven alle huisjes uit. Deze stad is met 15000 inwoners niet erg groot, maar wel bijzonder mooi. De meer dan driehonderd historische gebouwen getuigen van de rijke geschiedenis en creëren een buitengewoon indrukwekkend stadsbeeld.

Telc
Misschien wel de mooiste middeleeuwse stad van Tsjechië is Telc, met slechts 7000 inwoners. De stad vormt een eenheid tussen architectuur en kunst, waar de geschiedenis nog steeds voortleeft. Slechts een enkele straat wijkt af van de bewaard gebleven vestingwerken. U komt vanzelf terecht op het langwerpige marktplein geleid dat is omgeven door prachtige huisjes. Het historische centrum wordt omringd door vijvers, eenvoudige kerken en een schitterend slot.
De belangrijkste bezienswaardigheden van Telc zijn het renaissance kasteel met het landschapspark en de verschillende authentieke huizen. Het meest opvallende hieraan is dat sommige huizen gemeenschappelijke zuilen aan de buitenkant hebben. Hieruit blijkt dat de voorgevels later zijn aangebouwd op basis van één plan. Na 1950 werd de stad zorgvuldig gerestaureerd. Sinds 1992 is het oude centrum van de stad toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Holasovice
De Zuid-Boheemse volksarchitectuur ziet u terug in tal van dorpen in het schitterende landschap van deze streek. Hoogtepunt is Holasovice. Het dorp heeft een rijke folkloristische traditie en geschiedenis. Het is een typisch Zuid-Boheems dorp met een groot plein en een reeks van 22 met elkaar verbonden gemetselde boerderijen uit de 18e en 19e eeuw. De plattegrond van het dorp dateert al uit de 13e eeuw. Holasovive representeert een van de best bewaarde complexen van landelijke volksarchitectuur.
Deze bouwstijl, met barokke invloeden, wordt ook wel de Zuid-Boheemse boerenbarok genoemd. De massieve boerderijen hebben meestal twee rijk versierde gevels die met een gewelfde toren zijn verbonden met een klein poortje en zo een wijde boog vormen. Het totaal ademt de sfeer van lang geleden. De gevels zijn bijzonder rijk en gevarieerd versierd en zijn voorzien van gestucte ornamenten. Vaak hebben ze een golvende vorm en bevatten een datum van de bouw. De plattegrond van de bouwwerken wordt meestal gevormd door een vierkant. De kortste zijde is gericht op het dorpsplein. Holasovice staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Activiteiten

Wandelen
Het grootste gebied waar u kunt wandelen is het Nationale Park Sumava, oftewel het Boheemse Woud. Dit park vormt een lange band langs de grens van Tsjechie, Oostenrijk en Duitsland. Er zijn talloze wandelpaden die u langs de mooiste bezienswaardigheden leiden. In Sumava is het mogelijk hele dagen rond te dwalen zonder ook maar iets van onze moderne beschaving tegen te komen. Oeroude bomen en mysterieuze meertjes zijn het enige wat u ziet. De streek behoort tegenwoordig tot het nationale park dat in 1991 werd opgericht. Het gehele jaar door behoort Sumava tot een van de meest populaire bestemmingen voor wandelaars.

Watersport
Zuid Bohemen is vooral dé bestemming voor natuur- en waterliefhebbers. Het telt ongeveer 5000 meertjes. Er zijn veel zwemmeertjes die reeds in de 16e eeuw zijn aangelegd. De grootste zijn Rozmberk, Bezdrev, Horusicky en Svet. Ook fietsers en wandelaars kunnen in deze streek hun hart ophalen want het is heerlijk vertoeven op de gemarkeerde fiets- of wandelroutes.

Steden

Ceske Budejovice
Ceske Budejovice is met bijna 100.000 inwoners de grootste stad van Zuid-Bohemen. De stad is schitterend gelegen aan de oevers van de Moldau en de Malse. De omgeving met dichte bossen en donkere meertjes is prachtig. Ceske Budejovice is een belangrijk verkeersknooppunt en industrieel centrum. U vindt er de bekende Budweiser Brouwerij en een vestiging van het elektronicabedrijf Tesla.

Golfreizen

Liever een vakantiehuis of appartement nabij de golfbaan? Wij informeren u graag over de mogelijkheden!

 

Bekijk alle golfreizen
Hotel Golf Superior
Bekijk reis

5 dagen Praag, pakket H

4 nachten hotel Golf Superior**** Spelen op drie verschillende golfbanen € 269,- p.p. inclusief ontbijt op basis van 2 pers. kamer

Hotel Vitkova Hora
Bekijk reis

8 dagen West & Zuid Bohemen, pakket E

Hotel Vitkova Hora*** - 4 overnachtingen Hotel Rajsky*** - 3 overnachtingen Spelen op 4 verschillende golfbanen € 349,- p.p. inclusief ontbijt op basis van 2 pers. kamer

Foto hotel Rajsky
Bekijk reis

5 dagen Zuid Bohemen, pakket C

4 nachten hotel Rajsky - Cesky Krumlov Spelen op 2 twee golfbanen € 179,- p.p. inclusief ontbijt op basis van 2 pers. kamer

 

City en Golf

Wat dacht u van de combinatie Stadsbezoek en Golf? city en golf2
Lekker genieten van de cultuur, sfeer en drukte van “de Gouden stad Praag” en tegelijkertijd in alle rust kunnen golfen op een prachtige locatie. Tsjecho Reizen biedt u die mogelijkheid!
city en golfU reserveert al een 5 daagse golfvakantie voor € 239,- per persoon inclusief 4 overnachtingen in Praag, een kleine stadstour in Praag en 2 dagen golfen op de 18 holes Radecky Course en de 18 holes D’Este course op de Golfbaan Konopiste. Deze bereikt u al op 40 km afstand van Praag. Het Golfresort beschikt over 36-holes. De 'oude' 18-holes Radecky course (PAR 72) en de 'nieuwe' 18-holes D' Este course (PAR 72). Voor de beginners is er een 9-holes "Public Course" (PAR 30). Een schitterend romantisch clubhuis, gevestigd in een 10 e eeuws gerenoveerd kasteel, is gelegen midden op de Golfbaan. Het kasteel heeft veel authentieke details behouden en biedt veel oefenfaciliteiten. Het is omringd door glooiende velden en meertjes. Vanuit het restaurant van het hotel geniet u van een prachtig uitzicht op de baan.

Bekijk dit arrangement.

sticky video