Natuur

Prachtige loofbossen en meren staan synoniem voor dit prachtige natuurgebied. Een ware lusthof dat op één dag rijden van Nederland ligt, pal over de Duits-Tsjechische grens. Het is een west bohemenprachtige landstreek die een heilzame werking heeft op lichaam en geest en waar het geneeskrachtige water rijkelijk vloeit. Het Boheemse woud met zijn unieke vegetatie verkeert in uitstekende conditie doordat het jarenlang verboden gebied is geweest.

Ertsgebergte
In het westen van Tsjechië ligt het prachtige Ertsgebergte. De hoogvlakten en lichte hellingen in dit gebergte zijn uitermate geschikt om heerlijke fiets - en wandeltochten te maken. Boven Jachymov reiken de bergtoppen tot over de 1200 m.

Jesenice
Dit stuwmeer is gelegen in de rivier Odrava, op zo’n 7 km van Cheb. Het stuwmeer is geschikt voor allerlei watersportactiviteiten.


Historie & Cultuur

Algemeen
Een gebied dat ook erg in trek is, grenzend aan het Boheemse woud en de Duitse grens is de omgeving van Domazlice, thuisland van de Chodden. Dit volk werd ook wel de Boheemse Schotten genoemd, moedig en trots. Hun muziekinstrument heeft erg veel weg van de Schotse doedelzak. In de stad Domazlice worden jaarlijks in augustus de Chodse feesten georganiseerd met oude volksgebruiken en veel muziek.

Ten zuiden van Frantiskovy Lazne ligt het historische stadje Cheb waar u in het goed bewaard gebleven centrum veel gerestaureerde gebouwen kunt zien. Cheb heeft een aantal monumenten, musea en galerieën.

Burchten & Kastelen
Kasteel Loket is gelegen ten zuidwesten van Karlovy Vary en dateert uit de 13e eeuw. Er is daar een expositie van porselein en antieke meubelen. Dit kasteel is hoog op een rots gesitueerd en wordt omspoeld door de rivier “Ohre”.

Slot Kozel is gebouwd op een beboste helling boven het dal van de rivier Uhlava ten oosten van Plzen en is rijk aan verzamelingen keramiek, porselein, schilderijen en grafiek.

Tussen Plzen en Karlovy Vary ligt Rabstejn. Er is hier een Barok slot, een Gotisch kasteel uit de 13e eeuw en een voormalig Cisterciënzer klooster te bezichtigen. Plasy gesticht in 1144-1145 en slot Manetin, met een uitzonderlijke ontwerp van urbanistische bouw en omgeving is ook een bezoekje waard. Ten westen van Plzen kunt u een kijkje nemen bij het kasteel Horsovksy Tyn.
In de 13e eeuw is de burcht Becov nad Teplou gesticht. Het is gelegen op een vroeger beschermd handelspad. De twee oudste gedeeltes van de burcht zijn met elkaar verbonden. Later is een nieuw representatie- en woonpaleis gebouwd in de renaissance stijl. Het landgoed van Becov is verder gebruikt als een garantie voor de schulden van de keizerlijke kamer. Tijdens de dertienjarige oorlog werd de burcht bezet en beschadigd. Bewaard is gebleven het meest waardevolle gedeelte van de burcht: de Maria Boodschapkapel uit 1400 waar de oorspronkelijke fresco´s zijn waarop zeventien bijbelse scènes afgebeeld zijn.
Op de funderingen uit die tijd is in de 18e eeuw een barok kasteel met een achtzijdige toren ontstaan. Binnen de toren zijn presentatiezalen gebouwd, een bibliotheek en een kapel. De terrastuinen van het kasteel worden gesierd door bronnen en fonteinen. In de 19e eeuw zijn de burcht en het kasteel verbonden in een geheel. Het kasteel is recentelijk geheel gereconstrueerd.
Andere noemenswaardige kastelen zijn gevestigd in Kynzvart, Klasterec nad Ohri en Krasny Dvur

Kerken & Kloosters
Ten westen van Plzen kunt u het stadje Kladruby met het klooster bezoeken. Vlakbij Marianske Lazne ligt in een landelijke omgeving het klooster Tepla met zijn bekende bibliotheek.

Benedictijnenklooster Kladruby
Het Benedictijnenklooster van Kladruby is één van de oudste Tsjechische kloosters. Het is gesticht in 1115. Het klooster is herbouwd in 1712 – 1726, waarna het een vernieuwend barok – gotisch uiterlijk kreeg wat nergens buiten Bohemen te zien was.

Activiteiten

Algemeen
Er zijn hier talloze wandelroutes te vinden. Behalve het rijke culturele aanbod van kuuroorden, kan in deze streek actief deelgenomen worden aan allerlei soorten van sport zoals tennissen, golfen en paardrijden.

Kuuroorden
In West Bohemen zijn veel kuuroorden gevestigd. In de heuvelachtige en bosrijke omgeving van de kuurplaatsen zijn goed gemarkeerde wandelwegen uitgezet, die leiden langs diverse bronnen in de bossen. De toeristisch zeer aantrekkelijke plaats Karlovy Vary is het grootste kuuroord van het land. Het is een schilderachtig, beroemd kuuroord wat jaarlijks door veel toeristen wordt bezocht. Mooi zijn de indrukwekkende witte badpaviljoenen en de promenade galerij gesitueerd langs de rivier Tepla. Karlovy Vary dankt zijn roem aan twaalf minerale bronnen. De grootste en warmste is de Vridlo die water tot een hoogte van 15 meter spuit. U kunt in dit levendige plaatsje heerlijk op een terrasje zitten, zwemmen in een thermaal zwembad en volop van uw vakantie genieten. Er is een theater, een groot aantal kunstgalerieën en een museum voor glas en porselein. Er worden ook diverse festiviteiten georganiseerd zoals het bekende internationale filmfestival, het grote Dvorak-Muziek festival en het jazz festival. Tevens is het een goede golfbestemming. In de omgeving is een 18 holes golfbaan, prachtig gelegen en bijna altijd zeer rustig. Karlovy Vary is tevens bekend om de kruidenlikeur Becherovka. Ook het Karlsbaden bier en de heerlijke dunne knapperige wafels zijn afkomstig uit deze plaats.

Een ander indrukwekkend en bekend kuuroord is Marianske Lazne. Het eerste sanatorium werd opgericht in 1805 en de koolzuurbronnen maakten de stad al snel beroemd. Het is een cultureel centrum met prachtige concertzalen waar jaarlijks het Chopinfestival wordt gehouden. De bosrijke omgeving en fraai aangelegde parken zijn ideaal voor genezing, herstel of uiteraard om te wandelen.

Ook het pittoreske kleine kuuroord Konstantinovy Lazne is een trekpleister. Natuurliefhebbers komen aan hun trekken in de bosrijke omgeving waar o.a. herten, reeën en zangvogels huizen. Aan de grens met Duitsland ligt sinds 1791 het kuuroordje Frantiskovy Lazne.

Steden

Plzen
Plzen werd in de 13e eeuw gesticht door Duitse immigranten. De stad met bijna 200.000 inwoners is gelegen op het punt waar de rivieren de Radbuza en de Mze samenkomen. Plzen is na Praag de grootste stad van Bohemen. In de 19e eeuw werd Plzen door de industrialisatie een welvarende stad. Hoewel Plzen economisch gezien enorm groeide, had dit geen positief gevolg voor het uiterlijk van de stad. Desondanks biedt Plzen u toch vele historische en culturele bezienswaardigheden.
Plzen dankt haar bekendheid aan de Pilsener Urquell, bier dat hier al sinds 1842 wordt gebrouwen. u kunt een bezoek brengen aan het Brouwerijmuseum in het Pivovarnicke Muzeum, waar u de geschiedenis van het bierbrouwen in Plzen kunt aanschouwen. Het museum is gevestigd in een middeleeuwse mouterij.
Plzen is niet alleen bekend vanwege het bier, maar ook Skoda, bekend om de auto’s komt hier vandaan. In Plzen zijn dan ook grote Skoda fabrieken gesitueerd waar naast auto’s ook machines en wapens worden gemaakt.
Het Namesti Republiky - het plein - is de kern van het klein en oude centrum van Plzen . Het plein wordt gesierd door de Sint Bartholomeuskerk met een toren van 102 meter hoogte, de hoogste toren van Tsjechie. De bouw van de ker k duurde 200 jaar. Op het plein vindt u onder meer nog het Raadhuis, gebouwd in de 16e eeuw. Rondom het plein ziet u nog meer voorbeelden van gebouwen met verschillende bouwstijlen.

Golfreizen

Liever een vakantiehuis of appartement nabij de golfbaan? Wij informeren u graag over de mogelijkheden!

 

Bekijk alle golfreizen
Hotel Golf Superior
Bekijk reis

5 dagen Praag, pakket H

4 nachten hotel Golf Superior**** Spelen op drie verschillende golfbanen € 269,- p.p. inclusief ontbijt op basis van 2 pers. kamer

Hotel Vitkova Hora
Bekijk reis

8 dagen West & Zuid Bohemen, pakket E

Hotel Vitkova Hora*** - 4 overnachtingen Hotel Rajsky*** - 3 overnachtingen Spelen op 4 verschillende golfbanen € 349,- p.p. inclusief ontbijt op basis van 2 pers. kamer

Foto hotel Rajsky
Bekijk reis

5 dagen Zuid Bohemen, pakket C

4 nachten hotel Rajsky - Cesky Krumlov Spelen op 2 twee golfbanen € 179,- p.p. inclusief ontbijt op basis van 2 pers. kamer

 

City en Golf

Wat dacht u van de combinatie Stadsbezoek en Golf? city en golf2
Lekker genieten van de cultuur, sfeer en drukte van “de Gouden stad Praag” en tegelijkertijd in alle rust kunnen golfen op een prachtige locatie. Tsjecho Reizen biedt u die mogelijkheid!
city en golfU reserveert al een 5 daagse golfvakantie voor € 239,- per persoon inclusief 4 overnachtingen in Praag, een kleine stadstour in Praag en 2 dagen golfen op de 18 holes Radecky Course en de 18 holes D’Este course op de Golfbaan Konopiste. Deze bereikt u al op 40 km afstand van Praag. Het Golfresort beschikt over 36-holes. De 'oude' 18-holes Radecky course (PAR 72) en de 'nieuwe' 18-holes D' Este course (PAR 72). Voor de beginners is er een 9-holes "Public Course" (PAR 30). Een schitterend romantisch clubhuis, gevestigd in een 10 e eeuws gerenoveerd kasteel, is gelegen midden op de Golfbaan. Het kasteel heeft veel authentieke details behouden en biedt veel oefenfaciliteiten. Het is omringd door glooiende velden en meertjes. Vanuit het restaurant van het hotel geniet u van een prachtig uitzicht op de baan.

Bekijk dit arrangement.

sticky video